Internationale vrouwendag en het CBS rapport ‘opleiding en werk, twee generaties vrouwen vergeleken’​

Auteur: Alette Ducro

Aanstaande zondag is het weer Internationale vrouwendag. Vandaag publiceerde het CBS het rapport ‘Opleiding en werk, twee generaties vrouwen vergeleken’ Lees hier het rapport.

Graag voeg ik er nog één generatie aan toe. Een ode aan mijn moeder en de vrouwen van haar generatie.

Mijn moeder is van 1932, 88 jaar inmiddels. Zij trouwde in 1957 met mijn vader en wist dat ze zou moeten stoppen met werken. Een getrouwde vrouw hoorde thuis te zijn, koos je voor de bezegeling van de liefde dan verloor je je baan, een andere keus was er niet. Het heeft mijn moeder altijd dwars gezeten. Drie dochters bracht ze groot, ik ben de middelste. Van jongs af aan leerde ze ons dat onafhankelijkheid, lees ‘niet financieel afhankelijk van een man’ heel hoog in het vaandel moest staan. Dus kon je goed leren, dan moest je leren, een opleiding of studie was de toegangspoort tot een mooie loopbaan. Mijn jongste zusje werd 8, mijn moeder ging weer werken, niet alleen om het financieel wat ruimer te krijgen (mijn vader vond het in eerste instantie nog maar onzin, want hij kon toch zelf zijn gezin goed onderhouden, men moest niet denken dat het anders was), maar vooral ook om zelf weer op een andere manier van betekenis te zijn. Niet via de weg van de barricade, dat paste haar niet, maar via de weg van mouwen-op en doen!

Pas later in mijn carrière heb ik me gerealiseerd dat mijn moeder een veel grotere invloed op mijn loopbaanontwikkeling heeft gehad dan ik ooit had gedacht. Ik heb altijd de keuzes kunnen maken die ik wilde. Vast en zeker dankzij haar en haar generatie die de weg voor ons hebben weten te plaveien. Ik werk inmiddels 36 jaar, heb mooie stappen in mijn loopbaan kunnen zetten. Tegenwoordig adviseer ik organisaties op gebied van cultuur en gedrag en in het verlengde ook over (gender) diversiteit.

8 maart 2020, Internationale vrouwendag. Vorig jaar kwam de invoering van het vrouwenquotum en nu dan vandaag dit CBS rapport. Economische zelfstandigheid wordt expliciet genoemd, mijn moeder hamerde daar decennia geleden al op.

63 jaar geleden moest zij nog stoppen met werken, nu heeft iedere vrouw de keuze en is er veel meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Keuzevrijheid, wat een ongelooflijk groot goed. De weg naar de top is dan blijkbaar nog steeds heel lang en glibberig, maar het CBS onderzoek lezend met een roze bril, laat zien dat er toch vooruitgang is. We komen er wel!