Deze veranderfilosofie helpt bij transformeren

Succesvolle transformatie in een digitaliserende wereld staat of valt met gedragsverandering en de bereidheid die veranderingen daadwerkelijk toe te passen in de praktijk. De Shell-veranderfilosofie kan daarbij helpen en inspireren: hearts and minds.

Elke reis vraagt om een goede voorbereiding, of het nu gaat om een zakentrip voor het afsluiten van dat belangrijke contract, of om vakantie om even bij te komen van alle werkstress. Allereerst moet de koffer met zorg worden gepakt: de inhoud moet immers goed zijn afgestemd op het reisdoel, met kleding voor de juiste gelegenheden en weersomstandigheden. Verder moet de reis goed zijn georganiseerd: de reiziger moet de eindbestemming helder voor ogen hebben, maar ook flexibel zijn en zo nodig een andere route durven kiezen om op tijd aan te komen. Tot slot moet de reiziger vooral het belangrijkste niet vergeten: zijn geestelijke bagage, het vermogen om het onverwachte te omarmen, zich open te stellen voor nieuwe ervaringen en zich aan te passen aan andere culturen. Alleen dan wordt de reis een echt avontuur.

Virtuele koffer

Nederlandse bedrijven zijn ook voortdurend op reis: ze moeten hun weg zien te vinden in een sterk veranderende, digitaliserende wereld. Geen vrijblijvend tripje van één of meer weken, maar een permanente verkenning van nieuwe horizonten. Ondernemingen die niet in beweging komen, bestaan over een aantal jaar waarschijnlijk niet meer. Vroeger bestonden bedrijven gemiddeld 67 jaar, tegenwoordig is dat nog maar 15 jaar. Net als bij een echte reis zijn voor de transformationele reis van het bedrijfsleven drie zaken van belang. Allereerst moet de onderneming kennis hebben van technologische ontwikkelingen en hierop inspelen, zoals digitalisering, datascience, artificiële intelligentie en robotisering. Hup, in de virtuele koffer! Ten tweede moet de onderneming de juiste vaardigheden ontwikkelen voor een succesvolle transformatie: niet alleen op technologisch gebied, maar ook ‘zachtere’ competenties als creativiteit, aanpassingsbereidheid en coöperatief vermogen. Die competenties zijn cruciaal voor het bouwen van flexibele, wendbare organisaties, die moeiteloos en proactief inspelen op de externe omstandigheden. Die dreigen het reisschema immers constant in de war te schoppen. Hiërarchie moet plaatsmaken voor lean en agile structuren, met zelfsturende teams, tribes en squads. Ten slotte de geestelijke bagage: de bereidheid van de reizigers in het gezelschap om hun gedrag te veranderen. Om medewerkers mee te krijgen, moet de (reis)leider niet alleen acteren op rationeel niveau, maar appelleren aan gevoel en onderliggende emoties: hoofd én hart.

Lees het volledige artikel op de website van Management Scope.

Tekst door Simone Heidema, oprichter en ceo van CPI. Simone’s bijdragen in Management Scope zijn terug te vinden bij haar profiel op de website van Management Scope.