Bedrijfsgeheimen mkb en start-ups niet goed beschermd met nieuwe wet

Afgelopen week stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor het wetsvoorstel bescherming bedrijfsgeheimen. Een amendement van VVD-Kamerlid Hayke Veldman dreigt echter zeer nadelig uit te pakken voor veelal kleine spelers. Bij behandeling van het wetsvoorstel moet de Eerste ­Kamer hierop alert zijn.

Tot nu toe verloopt de bescherming van bedrijfsgeheimen via meer algemene normen. De nieuwe wet maakt het mogelijk op te treden tegen iedereen die een bedrijfsgeheim onrechtmatig verkrijgt of gebruikt. Ook kunnen producten die met gebruik­making van bedrijfsgeheimen zijn gemaakt of verspreid straks in beslag worden genomen.

De bedoeling is dat vooral start-ups, het midden- en kleinbedrijf en de dienstensector van deze ruimere bescherming profiteren. Bedrijfsgeheimen zijn vooral voor deze partijen van belang, omdat geheimhouden veel eenvoudiger en goedkoper is dan octrooieren. De nieuwe wet moet op 9 juni in werking treden.

Een domper voor kleinere partijen is dat de Tweede Kamer een amendement van Veldman heeft aangenomen dat een bedreiging vormt voor de beoogde laagdrempelige bescherming van bedrijfsgeheimen. Het voorstel is dat een ‘redelijke en evenredige’ proceskostenveroordeling gaat gelden in procedures over bedrijfsgeheimen. Dat zou gewenst zijn omdat anders degene die wint met hoge proceskosten blijft zitten. Een ‘rechtvaardiger’ proceskostenveroordeling moet daarom mogelijk zijn.

Lees verder op FD.nl