CPI Denktank: ‘Patronen doorbreken’

CPI Denktank: ‘Patronen doorbreken’

Op 21st juni heeft de denktank “Patronen doorbreken” plaatsgevonden.
De grote vraag die we met elkaar hebben besproken is “Waarom en waaraan zijn we als individu, team of organisatie zo verslaafd?”

We hebben het gehad over wat patronen zijn, welke pijn er genomen moet worden om deze patronen te doorbreken en welke support er nodig is om dit te doen.

Er werd gereflecteerd op het eigen handelen, de eigen patronen en de patronen die we in organisaties tegenkomen. En we hebben gedeeld wat het oplevert als we een patroon kunnen doorbreken, als team of als organisatie. De energie die dat oplevert en de creativiteit is enorm. Het vraagt lef en doorzettingsvermogen om in de spiegel te kijken, het oude los te laten en het nieuwe te omarmen.

“Zo doen we het hier nou eenmaal”

is een uitspraak die we allemaal kennen. Het is de cultuur van de organisatie waar we niet aan mogen zitten, het niet over mogen hebben en waarvan we allemaal wel weten dat het niet zo efficiënt of productief is.

Het zijn vaak vastgeroeste patronen die een plek in het systeem van de organisatie hebben gekregen. Patronen waar we ons in eerste instantie als we binnenkomen bij een organisatie over verbazen en verwonderen, maar die we toch ook al snel overnemen omdat het “hier nu eenmaal zo gaat”.

En deze patronen spelen in alle lagen en onderdelen van een organisatie. Zowel in het bestuur als in projecten, in de al lang bestaande operationele teams en in nieuwe teams, want: “zo doen we het nu eenmaal”.

Maar wat zou er gebeuren als het lukt om deze patronen te doorbreken? Wat als we inzichtelijk kunnen maken wat het effect is van deze patronen? Wat als we gaan zien dat als we het anders gaan doen, dat er zaken veranderen, over het algemeen ten goede!

Want: als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.

Patronen doorbereken