De 3 Lines of Defence ontmaskerd…

De 3 Lines of Defence ontmaskerd…

Dat was de titel van de lezing die onze partner Freek van Velsen op vrijdag 9 juni 2023 heeft gehouden in de discussiecyclus ‘De Denktank van CPI’. Twintig consultants gingen met elkaar in gesprek over een onderwerp dat al 15 jaar ‘hot’ is in de wereld van risicomanagement. Three Lines of Defence als strakke structuur om riskmanagement in een organisatie maximaal te ondersteunen. Hoe konden de grootste zeperds in de financiële wereld, zoals de ING-boete en het RABO Libor-schandaal, ondanks dit mechanisme toch plaatsvinden?!

Structuur, hoe goed bedoeld ook, kan sec niet het beoogde effect garanderen. Interne waarschuwingen werden niet opgevolgd, terwijl externe druk klaarblijkelijk wel effect had.
Structuur (3LoD) heeft de menselijke maat nodig om effectief te worden.
Het nieuwe Three Lines Model van het IIA probeert de afstand tussen 1st en 2nd line te beperken. Het defensieve woord ‘defence’ is verwijderd. Het plaatje is vernieuwd. De vraag is of het operationeel anders gaat uitwerken?

Gezamenlijke conclusie: de 1st line heeft support nodig om haar eigen verantwoordelijkheid voor risk awareness en riskmanagement goed te kunnen pakken. 2nd line kan én hoort daarbij te ondersteunen. Wetende dat zij samen één organisatie zijn en beide het doel hebben de organisatiestrategie maximaal te ondersteunen. 3rd line moet daar onafhankelijk op toezien. In kleine organisaties kunnen deze rollen in 1 afdeling of zelfs onder 1 persoon vallen. Voor de een niets nieuws – dat kon met het 3LoD model ook – maar voor de ander een ontmaskering van het model, waarvoor nieuwe ideeën, visie en plaatjes nodig waren.

Met afsluitend een goed aangeklede borrel in de zonnige achtertuin van Restaurant Bij Qunis kon het weekend voor de consultants van CPI niet beter beginnen.

Heb je interesse om deel te nemen aan één van onze volgende Denktank-sessies? Schrijf je dan in op onze gastenlijst!