Hoe holacracy groeiende bedrijven helpt ondernemend te blijven

Bedrijven die niet meer vanaf de lunchtafel te besturen zijn. Het is een bekende uitdrukking voor ondernemingen die de start-upfase ontgroeid zijn. Ook Springest, de boekingssite voor opleidingen, ontkwam er niet aan. Het bedrijf groeide in korte tijd van 15 naar 50 werknemers. De lijnen waren kort, de taakverdeling was helder. Oprichter Ruben Timmerman besefte maar al te goed dat met de groei die manier van werken onder druk zou komen te staan.

“Bij een start-up heb je een groep jonge honden die allerlei dingen doen. In elke functie zit ondernemers”, vertelt Ewout Meijer, director of corporate partnerships bij Springest: “Ruben zocht een manier waarop we het ondernemerschap, de snelheid en de zelfsturing niet kwijt zouden raken. Veel groeiende bedrijven kiezen ervoor om een nieuwe managementlaag te introduceren. Maar dan creëer je traagheid, de beslissingen moeten dan immers over meerdere schijven.”

Holacracy

Dat moest anders kunnen. Het bedrijf werkte al volgens de Getting Things Done-methode van David Allen. Timmerman ging op zoek naar een soortgelijke methode voor teams. Hij kwam uit op holacracy, een organisatievorm waarbij de verantwoordelijkheid en beslissinsbevoegdheid in de organisatie niet bij de top ligt, maar bij alle medewerkers. Iedere werknemer krijgt een aantal verantwoordelijkheden en neemt hierbinnen zelf de beslissingen. Het resultaat is een platte structuur, bestaande uit circles (teams) en rollen (alle bijbehorende verantwoordelijkheden). Een medewerker kan meerdere rollen hebben. Klopt een rol niet meer, dan kan de werknemers voorstellen deze aan te passen of uit te breiden.

Lees verder op cfo.nl