‘Ik denk weleens: maar leiders wéten dit toch wel? Nee, dus’

Topvrouw Alette Ducro – partner bij CPI Risk, Finance, Governance & Compliance – is gespecialiseerd in de ‘zachte kant’ van transformaties. Organisaties blijken onwetend van het goud dat ze in huis hebben: ‘Graaf eens wat dieper en ontdek wat je menselijk kapitaal écht te bieden heeft.’

In een tijd van continue verandering neemt ook tranformation consultancy een hoge vlucht. Alette Ducro is veranderings- en gedragsexpert en koos in er in de zomer van 2019 heel bewust voor zich als partner te verbinden aan CPI Risk, Finance, Governance & Compliance, dat het model van concurrenten in de professional services challenget. Terwijl de meer traditionele partijen een piramidemodel hanteren – de top bestaat uit partners en de cliënten worden begeleid door consultants, die nog niet altijd door de wol geverfd zijn – werkt CPI middels een netwerkmodel. Het kernteam bestaat uit 8 partners, met daaromheen een community van ervaren professionals die ook lijnervaring hebben. Ook de partners staan met beide voeten in de klei en zijn direct betrokken bij opdrachten. Na het interview met Topvrouwen.nl rijdt Ducro direct door naar een cliënt die wordt begeleid door een van de professionals, maar waar ze zelf het Hearts & Minds™- voor haar rekening neemt – een methode die door CPI wordt ingezet voor het begrijpen van gedrag en het stimuleren van gedragsverandering.

Blauwe sinaasappels

Het is vooral die focus op de gedragskant die het voor Ducro aantrekkelijk maakte vanuit haar vorige functie – global head of HR & development van accountants- en adviesorganisatie BDO – de overstap naar CPI te maken. Transformaties zijn alomtegenwoordig in tijden van digitalisering, maar de manier waaróp die transformatie ingestoken wordt, kan veel verschil maken. “Dat veranderen onontkoombaar is geldt inmiddels voor elke branche, nu technologie cruciaal is voor het bedrijfssucces. De initiële ontkenningsfase, waarin organisaties een paar jaar geleden nog grotendeels verkeerden, heeft plaatsgemaakt voor de nieuwe fase van bewustwording. De meeste organisaties weten wel dát ze moeten veranderen, maar tasten nog in het duister over hóe ze dat dan moeten aanpakken en wat de gevolgen zullen zijn. Dat voelt oncomfortabel.” Een ding is zeker: oude functies zullen plaatsmaken voor nieuwe profielen. “Voor die nieuwe functies in alle lagen van organisaties zijn hele andere vaardigheden nodig. Toegevoegde waarde zit steeds meer in de persoonlijkheid, mentaliteit en human touch van medewerkers.” De manier waarop we met informatie omgaan, hoe we die analyseren en toegankelijk maken, wordt belangrijker en voor zwaardere rollen zijn eigenschappen als snel leren, aanpassings- en reflecterend vermogen belangrijker dan ooit. Ducro’s woorden liggen in het verlengde van wat Minouche Shafik, directeur van The London School of Economics and Political Science, in 2018 in een interview met auteur en journalist Alain Elkann zo mooi zei: “In the past jobs were about muscles, now they’re about brains, but in future they’ll be about the heart.” Een begrijpelijke ontwikkeling, wie heeft er immers ooit te maken met een emotioneel intelligent algoritme of dito robot?

Lees het volledige artikel op de website van Topvrouwen.nl