Veranderen kan alleen met een groep sterke leiders

Simplify and transform: dat is de aanpak van cfo Maarten de Vries om TNT Express in twee jaar tijd weer financieel gezond te maken. Een gesprek over what’s now en what’s next.

Hij ziet zichzelf eerder als wereldburger dan als Nederlander. ‘Ik ben een local, maar leef als een expat.’ Maarten de Vries woonde en werkte tien jaar in Taiwan, waar hij cfo was voor Philips Taiwan, trouwde met een Taiwanese en kreeg daar twee kinderen. ‘Mijn tijd in Azië heeft me sterk gevormd’, zo laat hij tijdens het gesprek weten. ‘Aziaten zijn opportunity driven. Ze kijken vooruit en zien vooral kansen in plaats van problemen. Zelf ben ik de wereld ook door die bril gaan bekijken.’

Het kantoor van De Vries zetelt in het markante en duurzame TNT Express-hoofdkantoor in Hoofddorp, dat zo’n vijf jaar geleden met veel bombarie de deuren opende. ‘Ja, het gebouw is indrukwekkend’, beaamt hij. ‘Maar het is nu niet wat je zegt een gebouw dat past bij een transportbedrijf. Alles is wit, strak en clean. Het zou zomaar het hoofdkantoor van een verzekeringsbedrijf of bank kunnen zijn. Het is bovendien gebouwd in een tijd dat het geld kennelijk niet op kon.’ De Vries raakt daar meteen de gevoelige snaar. Niet voor niets werd hij in de zomer van 2014 benoemd tot cfo, met de uitdaging om TNT Express weer financieel gezond te maken.

Lees het volledige artikel op de website van Management Scope.

Interview door Simone Heidema, oprichter en ceo van CPI. Simone’s bijdragen in Management Scope zijn terug te vinden bij haar profiel op de website van Management Scope.