Zijn robots de next generation Z?

CPI Ronde Tafel ‘Robotics’: Robots brengen bij KAS BANK nog nét geen koffie rond

Het was een memorabele sessie, de CPI Ronde Tafel over één van de meest actuele onderwerpen van dit moment: Robotics. KAS BANK en Philips deelden exclusief hun ervaringen en ‘lessons learned’ met een selecte groep van 15 CF(R)O’s.

Veel dank voor de sessie, ik vond hem bovengemiddeld leerzaam. Exceptioneel goed georganiseerd!

Onno den Boer (Manager Business Development, SHV)

Kon je er niet bij zijn? Jammer! Dit heb je gemist:

Om te beginnen moet je weten dat er verschillende stadia van maturity zijn bij Robotisering, namelijk:

  1. RPA (Robotics Process Automation) – waar een basis koppeling tussen bestaande systemen wordt gelegd;
  2. geavanceerde procesautomatisering en
  3. cognitieve automatisering, waar steeds meer AI aan de robot wordt toegevoegd.

Hoe zit dat in de praktijk?

KAS BANK en Philips zijn 1 à 2 jaar geleden begonnen en nog bezig op het eerste niveau, RPA. KAS BANK past RPA toe bij processen waar veel legacy systemen draaien. Met RPA verhoogt KAS BANK de kwaliteit van de dienstverlening, verlaagt de kosten, verkort de doorlooptijd én verhoogt de klanttevredenheid! Ook de medewerkers zijn tevreden want door de inzet van robots worden o.a. piekmomenten opgevangen. RPA heeft zo het effect van ‘werkdruk verminderaar’.

Belangrijke uitgangspunten voor KAS BANK waren: geen aanpassingen van bestaande systemen, de robot moet (weer) door een mens kunnen worden vervangen; bouwer en owner blijven gescheiden en er moet continu monitoring plaatsvinden op het ‘gedrag’ van de robot. Er is enorm veel tijd gestoken in het schrijven van een governance document, om alle benodigde maatregelen vooraf te nemen.

En dan nu de ‘lessons learned’ van KAS BANK:

  • Het bouwen van de robots gaat waanzinnig snel.
  • Het inrichten van de governance is complex en tijdrovend.
  • Optimaliseer de processen eerst, bouw dan pas de robots.
  • De inrichting in de organisatie kost tijd en energie.

Naast KAS BANK, is ook Philips een voorloper op het gebied van robotisering. Philips heeft op dit moment maar liefst 18 Robotics projecten lopen. Tijdens de CPI Round Table kregen alle deelnemers de unieke kans om hun vragen af te vuren op de Project Manager Robotics van Philips. De belangrijkste tips delen we graag met je:

  1. RPA is geen technische exercitie. Zorg ervoor dat je rollen, verantwoordelijkheden rondom het niet-technische deel goed borgt.
  2. Met robots ontstaan vaak issues rondom wachtwoorden en credential management. De robot moet immers inloggen op diverse systemen. Dek in het voortraject deze risico’s goed af, dan kun je de robots bredere bevoegdheden geven en verbetert de robuustheid.
  3. Door Robotics ontstaan nieuwe risico’s. Die moet je vooraf goed in kaart brengen.

De sessie was het begin van een reeks interessante gesprekken en discussies, die zich ook tijdens het fantastische diner voortzette. Inhoudelijk zeer boeiend met buitengewoon inspirerende deelnemers. Jij komt de volgende keer toch ook?

Meer weten over onze events? Mail het CPI Academy team.