ESG: de 30 biljoen dollar business case

ESG: de 30 biljoen dollar business case…

In minder dan 20 jaar tijd is ESG – dat staat voor Environmental, Social and Governance – uitgegroeid van een initiatief van de Verenigde Naties voor maatschappelijk verantwoord ondernemen tot een wereldwijd fenomeen dat meer dan 30 biljoen dollar aan beheerd vermogen vertegenwoordigt. En dat blijft stijgen!

Inmiddels is ESG een integraal onderdeel geworden van zowel corporate governance als de algehele bedrijfsstrategie. Het dwingt organisaties tot een concretisering van hun bestuurlijke werkelijkheid ten opzichte van abstracte contextuele omgevingsfactoren, zoals: demografische, economische, sociale, technische, ecologische en politieke factoren.

Bovendien, een nieuw ESG-hoofdstuk is nabij met de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Daarmee rolt ESG ook volledig onze wereld van ‘beheersing’ binnen.

Tijdens deze drukbezochte bijeenkomst schetste Joost Kramer – goeroe op het gebied van corporate governance – op leerzame wijze de ontstaansgeschiedenis van ESG en CSRD. Joost is zelf nauw betrokken geweest bij de eerste echte ESG-speler in Nederland en legde op deze manier het fundament voor de aansluitende interactieve denktank-sessie over de ins en outs van de CSRD.

Joost Kramer is als bedrijfskundige en jurist actief binnen corporate governance. Hij heeft jarenlange ervaring als advocaat, hoofd juridische zaken, bestuurssecretaris en raadsadviseur (boardroom advisor) bij grote Nederlandse en internationale organisaties. Onder andere bij Het Governance Platform, een voormalige samenwerking van enkele van de grootste pensioenuitvoerders en vermogensbeheerders van Nederland (zoals APG, MN, SNS Asset Management en Robeco) om de ESG-dialoog met beursgenoteerde ondernemingen te voeren. 

Anno 2023 adviseert hij ondernemingen, aandeelhouders, bestuurders, commissarissen en toezichthouders over ondernemingsrechtelijke en corporate governance kwesties. Daarnaast bekleedt hij enkele nevenfuncties binnen bestuur en toezicht, o.a. als bestuurder van de Universiteit Nyenrode/VCV Commissarissen Kring en via Speakers Academy als spreker over corporate governance. 

Heb je interesse om deel te nemen aan één van onze volgende Denktank-sessies? Schrijf je dan in op onze gastenlijst!