De Toekomst van Risicomanagement in 2025 volgens Peter Koppenol

 

Peter Koppenol

In de afgelopen decennia heeft de wereld een enorme verandering doorgemaakt, en dit heeft onvermijdelijk invloed gehad op de manier waarop bedrijven risicomanagement benaderen. Met de opkomst van pandemieën en geopolitieke spanningen, zoals de COVID-19-crisis en de huidige situatie tussen Rusland en China, wordt het steeds duidelijker dat traditionele risicomanagementsystemen niet meer volstaan. Wat kunnen we verwachten van risicomanagement in 2025? Hier duiken we dieper in de veranderingen die voor ons liggen.

Globalisering en afhankelijkheid van derde partijen

De wereldwijde afhankelijkheid van Aziatische landen, met name China, heeft de afgelopen decennia de manier waarop bedrijven hun supply chains inrichten drastisch veranderd. Bedrijven zijn voor een groot deel afhankelijk geworden van externe partijen, wat leidt tot een groeiend risico. Deze afhankelijkheid roept steeds meer vragen op: zijn deze partijen wel betrouwbaar in tijden van crisis? Kunnen we vertrouwen op deze leveranciers als de geopolitieke spanningen toenemen?

De verschuiving die we de komende jaren gaan zien, is dat bedrijven kritischer zullen kijken naar hun relaties met externe leveranciers. Dit kan leiden tot een heroverweging van waar bedrijven hun productie en activiteiten laten plaatsvinden, met een nadruk op regionale of zelfs lokale oplossingen.

Terug naar Europa: De toename van insourcing

Eén van de meest zichtbare veranderingen die we al beginnen te zien, is de trend van insourcing. Bedrijven kiezen er steeds vaker voor om delen van hun productie, technologie en supply chains terug te halen naar Europa of zelfs naar Nederland. Dit gebeurt niet alleen om de risico’s van geopolitieke spanningen en pandemieën te beperken, maar ook om meer controle te hebben over hun processen en afhankelijkheden te verkleinen.

Het energiebeleid is hier een goed voorbeeld van. Europa wil minder afhankelijk zijn van het gas uit Rusland en van maritieme financiering door China. Door essentiële diensten en activiteiten terug te halen, kunnen bedrijven een hogere mate van zelfvoorzienendheid en stabiliteit bereiken.

Risicomanagement wordt proactiever

Wat bijzonder is aan risicomanagement als discipline, is dat het van nature al kijkt naar strategische risico’s, uitbestedingsrisico’s en andere belangrijke dreigingen. Maar wat we in de komende jaren zullen zien, is dat bedrijven niet langer alleen reactief zullen zijn. Het tijdperk van puur reageren op verstoringen loopt ten einde. Bedrijven zullen proactiever worden en maatregelen nemen voordat de risico’s zich voordoen.

De focus zal liggen op het beter beheersen van pandemische en geopolitieke risico’s. Dit vereist een grondige heroverweging van bestaande maatregelen en het implementeren van nieuwe strategieën om veerkracht op te bouwen in tijden van crisis. Bedrijven zullen hun leveranciers beter moeten monitoren, evalueren waar hun data wordt opgeslagen en wie verantwoordelijk is voor de aansturing van cruciale processen.

De rol van kritische leveranciers

Een ander belangrijk aspect van risicomanagement in 2025 zal de nauwe samenwerking met kritische leveranciers zijn. Bedrijven zullen niet alleen hun eigen risicomanagementprocessen versterken, maar ook van hun leveranciers eisen dat zij dit doen. Dit betekent dat leveranciers, maar ook hun subleveranciers, zullen moeten aantonen dat ze hun risicomanagementprocessen op orde hebben.

Deze verschuiving naar ketensamenwerking is van cruciaal belang. Als een subleverancier in de keten wordt getroffen door een incident, zoals een faillissement of een inbreuk op de beveiliging, kan dit grote gevolgen hebben voor de diensten die aan financiële instellingen worden geleverd. Het is daarom essentieel dat leveranciers hun keten scherp in beeld houden en dat incidenten direct worden gerapporteerd.

Conclusie: Een nieuwe realiteit voor risicomanagement

De wereld van risicomanagement evolueert snel. Bedrijven staan voor nieuwe uitdagingen, zoals pandemieën en geopolitieke spanningen, en moeten zich aanpassen aan een nieuwe realiteit waarin afhankelijkheden kritisch worden bekeken en risicobeheersing niet langer een optie is, maar een noodzaak.

De trend van insourcing, het proactiever aanpakken van risico’s en het samenwerken met leveranciers om de hele keten te versterken, zal bedrijven helpen om robuuster te worden in een steeds onvoorspelbaardere wereld. Risicomanagement wordt hét instrument om grip te houden op de toekomst.

“We zullen in de komende jaren als gevolg van kritisch risicomanagement andere maatregelen moeten nemen om pandemische en geopolitieke risico’s beter te beheersen. Dit zie je nu al gebeuren, doordat bedrijven delen van hun activiteiten terughalen naar Europa.”Peter Koppenol Managing Partner, CPI

AI en IT-risico’s: nieuwe kansen, nieuwe gevaren

De opkomst van Artificial Intelligence (AI) heeft een enorme impact op de manier waarop bedrijven werken. Van geautomatiseerde processen tot snellere besluitvorming – de voordelen van AI zijn duidelijk. Maar zoals met elke technologische vooruitgang, komen er ook nieuwe risico’s bij kijken. In dit blog bespreken we hoe AI bedrijven kansen biedt, maar ook de nieuwe IT-risico's waar organisaties alert op moeten zijn.

meer informatie

CPI NWS | JULI 2024

Compliance bij LeasePlan | ESG Dilemma Diner | DenkTank "Cyber vs geopolitiek" Lees dit en meer in onze CPI NWS nieuwsbrief

meer informatie

De drie belangrijkste ESG-ontwikkelingen: Perspectieven van Sander van Wijk

ESG blijft een snel evoluerend domein, met voortdurende uitdagingen en kansen die bedrijven beïnvloeden. Volgens Sander van Wijk, partner bij CPI, zijn er drie ontwikkelingen binnen ESG die momenteel bijzonder in het oog springen. Deze veranderingen zullen de manier waarop bedrijven duurzaamheid aanpakken en rapporteren, aanzienlijk beïnvloeden.

meer informatie

CPI Denktank: 'Patronen doorbreken'

De grote vraag die we met elkaar hebben besproken is "Waarom en waaraan zijn we als individu, team of organisatie zo verslaafd?"

meer informatie

Ronald van der Wal benoemd tot Partner bij CPI

meer informatie

Bforgoodleaders summit met CPI

Deze week maakten wij deel uit van de B for Good Leaders summit in Amsterdam. CPI is een partner van B voor good leaders, samen met 1.100 wereldleiders, CEO's en Partners, werkten we aan de transformatie naar een regeneratieve economie.

meer informatie

Denktank: Cyber Versus Geopolitiek

Ontdek in onze nieuwste publicatie ‘Denktank: Cyber versus Geopolitiek’ hoe Ramses Sloeserwij de sluier oplicht over de verborgen cyberstrijd die onze wereldwijde veiligheid vormgeeft.” Deze zin wekt nieuwsgierigheid en nodigt uit tot verder lezen over de invloed van cyberveiligheid op geopolitieke kwesties.

meer informatie

Dilemma Diner

Hoe kunnen we de druk van korte-termijn resultaten in balans brengen met langetermijn duurzaamheid?

meer informatie

ESG: CULTURE EATS STRATEGY FOR BREAKFAST

Ontdek hoe CPI's eerste ESG Denktank 2024 de toekomst van duurzaamheid vormgeeft met experts en interactie sessie over ESG en strategie

meer informatie