De Toekomst van Risicomanagement in 2025 volgens Peter Koppenol

 

Peter Koppenol

In de afgelopen decennia heeft de wereld een enorme verandering doorgemaakt, en dit heeft onvermijdelijk invloed gehad op de manier waarop bedrijven risicomanagement benaderen. Met de opkomst van pandemieën en geopolitieke spanningen, zoals de COVID-19-crisis en de huidige situatie tussen Rusland en China, wordt het steeds duidelijker dat traditionele risicomanagementsystemen niet meer volstaan. Wat kunnen we verwachten van risicomanagement in 2025? Hier duiken we dieper in de veranderingen die voor ons liggen.

Globalisering en afhankelijkheid van derde partijen

De wereldwijde afhankelijkheid van Aziatische landen, met name China, heeft de afgelopen decennia de manier waarop bedrijven hun supply chains inrichten drastisch veranderd. Bedrijven zijn voor een groot deel afhankelijk geworden van externe partijen, wat leidt tot een groeiend risico. Deze afhankelijkheid roept steeds meer vragen op: zijn deze partijen wel betrouwbaar in tijden van crisis? Kunnen we vertrouwen op deze leveranciers als de geopolitieke spanningen toenemen?

De verschuiving die we de komende jaren gaan zien, is dat bedrijven kritischer zullen kijken naar hun relaties met externe leveranciers. Dit kan leiden tot een heroverweging van waar bedrijven hun productie en activiteiten laten plaatsvinden, met een nadruk op regionale of zelfs lokale oplossingen.

Terug naar Europa: De toename van insourcing

Eén van de meest zichtbare veranderingen die we al beginnen te zien, is de trend van insourcing. Bedrijven kiezen er steeds vaker voor om delen van hun productie, technologie en supply chains terug te halen naar Europa of zelfs naar Nederland. Dit gebeurt niet alleen om de risico’s van geopolitieke spanningen en pandemieën te beperken, maar ook om meer controle te hebben over hun processen en afhankelijkheden te verkleinen.

Het energiebeleid is hier een goed voorbeeld van. Europa wil minder afhankelijk zijn van het gas uit Rusland en van maritieme financiering door China. Door essentiële diensten en activiteiten terug te halen, kunnen bedrijven een hogere mate van zelfvoorzienendheid en stabiliteit bereiken.

Risicomanagement wordt proactiever

Wat bijzonder is aan risicomanagement als discipline, is dat het van nature al kijkt naar strategische risico’s, uitbestedingsrisico’s en andere belangrijke dreigingen. Maar wat we in de komende jaren zullen zien, is dat bedrijven niet langer alleen reactief zullen zijn. Het tijdperk van puur reageren op verstoringen loopt ten einde. Bedrijven zullen proactiever worden en maatregelen nemen voordat de risico’s zich voordoen.

De focus zal liggen op het beter beheersen van pandemische en geopolitieke risico’s. Dit vereist een grondige heroverweging van bestaande maatregelen en het implementeren van nieuwe strategieën om veerkracht op te bouwen in tijden van crisis. Bedrijven zullen hun leveranciers beter moeten monitoren, evalueren waar hun data wordt opgeslagen en wie verantwoordelijk is voor de aansturing van cruciale processen.

De rol van kritische leveranciers

Een ander belangrijk aspect van risicomanagement in 2025 zal de nauwe samenwerking met kritische leveranciers zijn. Bedrijven zullen niet alleen hun eigen risicomanagementprocessen versterken, maar ook van hun leveranciers eisen dat zij dit doen. Dit betekent dat leveranciers, maar ook hun subleveranciers, zullen moeten aantonen dat ze hun risicomanagementprocessen op orde hebben.

Deze verschuiving naar ketensamenwerking is van cruciaal belang. Als een subleverancier in de keten wordt getroffen door een incident, zoals een faillissement of een inbreuk op de beveiliging, kan dit grote gevolgen hebben voor de diensten die aan financiële instellingen worden geleverd. Het is daarom essentieel dat leveranciers hun keten scherp in beeld houden en dat incidenten direct worden gerapporteerd.

Conclusie: Een nieuwe realiteit voor risicomanagement

De wereld van risicomanagement evolueert snel. Bedrijven staan voor nieuwe uitdagingen, zoals pandemieën en geopolitieke spanningen, en moeten zich aanpassen aan een nieuwe realiteit waarin afhankelijkheden kritisch worden bekeken en risicobeheersing niet langer een optie is, maar een noodzaak.

De trend van insourcing, het proactiever aanpakken van risico’s en het samenwerken met leveranciers om de hele keten te versterken, zal bedrijven helpen om robuuster te worden in een steeds onvoorspelbaardere wereld. Risicomanagement wordt hét instrument om grip te houden op de toekomst.

“We zullen in de komende jaren als gevolg van kritisch risicomanagement andere maatregelen moeten nemen om pandemische en geopolitieke risico’s beter te beheersen. Dit zie je nu al gebeuren, doordat bedrijven delen van hun activiteiten terughalen naar Europa.”Peter Koppenol Managing Partner, CPI

Nieuwe leden Raad van Advies

5 september 2023 – Pieter van Mierlo en Erwin Rexwinkel ondersteunen CPI als nieuwe strategisch adviseurs bij organisatieontwikkeling en realisatie van ambitieuze groeidoelstellingen

meer informatie

CPI NWS | Juli 2023

20 juli 2023 - Lees hier de meest recente editie van onze nieuwsbrief met o.a. SHV Energy, diverse Denktank-sessies en uitbreiding van het partnerteam.

meer informatie

De 3 Lines of Defence ontmaskerd...

9 juni 2023 - Denktank-sessie over de noodzaak voor de menselijk maat binnen risicomanagement.

meer informatie

Rob Stout benoemd tot Partner bij CPI

1 juni 2023 - Risk management en cybersecurity expert breidt partnerteam verder uit

meer informatie

ESG: de 30 biljoen dollar business case

12 mei 2023 - Denktank-sessie met Joost Kramer over de ontstaansgeschiedenis van ESG en de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

meer informatie

Freek van Velsen benoemd tot Partner bij CPI

1 maart 2023 - Partnerteam wordt uitgebreid met Finance en Internal Audit expert

meer informatie

Update - Corporate Governance Code 2022

1 maart 2023 - Lees meer over de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de versie uit 2016

meer informatie

Problem solving with CPI

3 februari 2023 - Denktank-sessie met Jerrel Lachmansingh over de uitdagingen bij telecomorganisaties tijdens de invoering van de 'Regeling veiligheid en integriteit telecommunicatie'

meer informatie

Pam van der Vlugt benoemd tot Partner bij CPI

1 januari 2023 - Organisatiepsycholoog en transformation lead brengt bijzondere expertise in partnerteam

meer informatie